Разширено търсене
Начало За нас Адаптирани книги

КатегорииАдаптирани книги

В този раздел ще откриете адаптирани книги на 6 езика и съобразени с езиковите нива спрямо Европейската езикова рамка (А1-С2) и по възрасти.

Какво е адаптирана книга?

Когато говорим за адаптирана книга на чужд език, тя може да бъде улеснена за съответното ниво на познания в чуждия език и/ или със сбито съдържание с оглед възрастта на читателя (дете/ възрастен).

За какво ми е адаптирана книга?

Адаптираната книга позволява на всеки - начинаещ или напреднал, дете или възрастен да прочете книга на чужд език. 

Четенето е основен начин за обогатяване на речниковия запас и запаметяване на готови фрази и граматически структури. Текстът на чужд език тренира асоциативното мислене чрез разбиране на общия смисъл от контекста, въпреки наличието на непознати думи. 

Двуезична или адаптирана книга?

Често изучаващите чужд език търсят двуезични книги, т.е. книга с успореден превод на майчиния език. В такъв случай се набавя главно лексика, като постоянния превод и паралел към майчиния език до голяма степен забавя и затруднява устната комуникация на чуждия език.

Двуезичната книга е полезна, ако:

- сте над ниво В2 и искате да си набавите допълнителна лексика, като избегнете постоянното прелистване на речника 

Защо именно ниво В2? Към края на това ниво се счита, че граматиката на чуждия език е усвоена, нива С1 и С2 са предвидени за консолидиране на наученото и натрупване на речников запас и обогатяване на лексикалните умения.

- Вие или детето Ви сте билингвист (израснали сте в двуезична среда, т.е. носител сте на два майчини езика),

- учите паралелно два чужди езика, т.е. нито един от двата езика в книгата са Ваш майчин.

Адаптираната книга на чужд език, както споменахме по-горе, предсталява улеснен текст спрямо конкретно езиково ниво. Това й основно качество автоматично изключва нуждата от превод. 

Със или без аудио диск?

Аудио дискът е полезен в началните нива и, особено полезен, ако езикът не е фонетичен (не се чете това, което се пише, напр. Английски и Френски).

Аудио дискът обикновено съдържа прочит на цялата книга, което упражнява слуховата памет, правописа и произношението.

 

 Име Код Цена Миниатюра Описание